Paulaner bryggeriets historie  begynder i 1634 og er opkaldt efter de Paulaner-ordensmunke, som startede med at brygge øl til eget behov.

Fra 1751 blev det så på munke-ordensstifterens festdag tilladt for munkene at udskænke deres Bockbier (stærkt øl) til den tørstende offentlighed, og det blev snart en lokalt højt værdsat specialitet.

 .

I 1773 udviklede Broder Barnabas (Der oprindeligt hed Valentin Stephan Still) den øl, der senere blev kaldt Salvator.

En øl der var let drikkelig og billig i forhold til konkurrenterne .

Denne øl blev udskænket ”sort”, fordækt eller under bordet til tørstige sjæle, da man kun havde tilladelse til udskænkning til ikke-munke på selve festdagen.

Klager fra konkurrenter og påbud fra myndighederne angående dette snig-salg blev konsekvent underløbet af de rebelske munke.

I 1780 tillod den lokale kurfyrste (eller også gav han bare op ) så endeligt munkene uindskrænket udskænkning af deres herlige øl.

 

I 1799 forlangte Kurfyrst Karl Theodor en speciel krigsskat for at holde den franske hær ude af Bayern.

Munkene kunne ikke betale, og de måtte derfor bede om en opløsning af klosteret. Det gjorde de dog først efter den årlige fejring af den hellige Skt Franz af Paula, altså en sidste udskænkningsfest.

Bryggeriet fortsatte efter munkenes bortgang fra klostret, og selve klosterdelen gennemløb en egen historie bla. som indkvartering for franske soldater og tugthus.

I 1802 fik bryggeriet borgerlig bryglicens, og i 1806 blev det forpagtet af den driftige Franz Xaver Zacherl. Han købte det endeligt i 1813.

Salvator

Navnet på Salvator øllen blev officelt brugt for første gang i 1808, men det blev først rigtigt patenteret i 1896 efter mange år, hvor andre bryggerier også havde brugt navnet.

Salvator blev tidligt datidens store export-schlager for det nu dampmaskinedrevne bryggeri under Zacherls ledelse. Man solgte allerede i 1828 Salvator til fjerne steder som Frankfurt, Berlin, Dresden, Wien, Geneve, Prag og endda til USA. Via royale forbindelser fra 1832 sågar til Athen. Dette var en stor præstation, da andre Münchener bryggerier først begyndte at sælge udenfor Bayern i 1880erne.

Zacherl dør 1849, og bryggeriet overtages af hans nevø Ludwig og Heinrich Schmederer. I 1886 bliver det til et aktieselskab og gennemlever en del navne, indtil det via en sammenlægning med et andet bryggeri får navnet ”Aktiengeschellschaft Paulanerbräu Salvatorbrauerei Thomasbräu”i 1928.

Krigen kommer og først i 1950 udskænkes Salvator igen

Nyere tid

Efter nogle nye navneskift får firmaet i 1999 navnet “Paulaner Gmbh und Co KG”. Selve bryggeriet blev for småt, så i 2014 blev der grundlagt et nyt i bydelen Langwied.

Siden 2016 er øllen udelukkende blevet produceret på dette bryggeri.

I 2017 blev bryggeriet lagt sammen med Brau Holding International, og selve ejerskabet er ret komplekst nu. Heineken ejer dog 30%-50% af det i dag.

Selve historien om Salvator øllet, og dermed Paulaner bryggeriet, er lang, men den er et godt eksempel på at driftighed, kampvilje, dygtighed og stædighed kan føre langt.

Så er der fest

Siden 1861 har der været en særlig Salvator udskænkningsfest, der i 1881 førte til optøjer, der involverede slagsmål med soldater o.l. En begivenhed der siden da kaldes Salvator-Schlacht (slag) i Bayern.

Festen “Salvator Ausschank” er ret så stor i dag, og hvert år dukker der en til lejligheden  udpeget op som Broder Barnabas, denne Broder gør så grin med Bayerske politikere. 

Paulaner har også deres egne udskæningssteder (typisk spiser man også godt disse steder) rundt omkring på jorden

 

Links

Der er såvidt jeg har forstået pt ikke nogle bryggeri-føringer ved Paulaner ,men her er et link til deres tyske  hjemmeside https://www.paulaner.de

Der er også en mindre engelsksproget hjemmeside  https://www.paulaner-brauhaus-worldwide.com/en/

 

Paulaner i webshoppen

Stentøjskrus med Salvator emblem

Stentøjskrus med Paulaner logo

Glas til at hælde herlighederne op i 

Paulaner alkoholfri hvedeøl

Paulaner alkoholfri hvedeøl med citron

Glas til paulaner alkoholfri